3 latka Hanki Łobuzianki i przepis na sernik bez pieczenia
Konsekwencji tego stanu rzeczy jest wiele. Ot chociażby na powrót przespane noce i ciepła kawa (w końcu matka też człowiek, musi coś w końcu z życia mieć). No a poza tym są też słowa. Dużo słów. Potok, żeby nie powiedzieć, że rzeka. No dobra... bez owijania... powódź jakaś! Czasem mam wrażenie, że usta lada moment nie nadążą wymawiać tego, co myśli ta malutka głowa. Trajkota ta nasza dziewczyna, jak najęta. Dopytuje, śpiewa, opowiada. Książki czyta nawet! I to do góry nogami, taka z niej agentka. Tańczy, śpiewa, wierszyki recytuje. Łobuz z niej nad łobuzy, chodząca energia. I chociaż coraz trudniej okiełznać ten żywioł, to życzę Ci Córciu, żeby zawsze było Cię wszędzie pełno. Żebyś brała z życia garściami. Żebyś żyła mądrze i pięknie i żeby z tej Hanki nigdy nie ubyło ani krzty naszej Łobuzianki! 100 lat Hanutku! :*
A świętowaliśmy tak :)
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE:
800g twarogu (użyłam twarogu Pilos z Lidla)
100g serka mascarpone
200g ciastek wielozbożowych lub innych (ja użyłam Sasanek)
brzoskwinie z syropie (1 puszka)
ok 200 g cukru
250 ml śmietany 30%
cukier waniliowy
50g masła
3 łyżeczki żelatyny
tabliczka białej czekolady
100g jogurtu naturalnego
1. Rozpuszczamy masło i kruszymy ciastka na jak najdrobniejsze kawałki.
2. Do pokruszonych ciastek wlewamy roztopione masło, mieszamy i przekładamy do tortownicy.
3. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy cukier waniliowy.
4. Do ubitej śmietanki dodajemy kolejno: serek mascarpone, twaróg, cukier i wszystko razem mieszamy.
5. Do masy serowej dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki (można zostawić kilka do dekoracji).
6. Do szklanki wlewany ok 10 łyżek ciepłej wody i szybko mieszając rozpuszczamy w niej żelatynę.
7. Gdy żelatyna przestygnie, dodajemy do niej 1-2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy. Kiedy wszystko dobrze się rozpuści przelewamy całość do masy serowej i mieszamy.
8. Masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy.
9. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY I JOGURTU NATURALNEGO:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy do niej jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
3. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji odstawiamy, aby polewa lekko przestygła, a następnie wykładamy ją na schłodzone ciasto.
SMACZNEGO! ;)
4 comments
Cudowna Hanula! Jaka Mama, taka Córcia. Sto lat Hanulku!
OdpowiedzUsuńDziękujemy Kochana! :*
Usuńa z czego zrobiłas zieloną polewę?
OdpowiedzUsuńBiała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej + śmietanka 30% + barwnik spożywczy ;)
Usuń