darmowe przywieszki / etykiety świąteczne na prezenty do pobrania
Teraz najwyższa pora na dokończenie porządków, pieczenie, a za kilka dni rodzinne świętowanie. A co do pieczenia, to mamy dla Was też dwa przepisy na coś dobrego ;)
Przywieszki do prezentów możecie pobrać klikając na poniższy obrazek. Polecam wydrukować je na grubszym papierze, dobrze sprawdzi się np. blok techniczny. Po wydrukowaniu wystarczy dorobić dziurkaczem otwór w zaznaczonym miejscu, przeciągnąć sznurek i gotowe :) Pochwalcie się, jeśli do czegoś Wam się przydadzą i nie zapominajcie o hashtagu #hancymonka :)
Aby pobrać przywieszki/etykietki prezentowe kliknij:
A pozostając przy świątecznej atmosferze, dzielimy się z Wami przepisami na słodkości, które ostatnio skradły nasze serca ;)
CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH"
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (400g lub 450g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śmietana 30% (1 duży kubek lub 2 małe)
- cukier puder
- 2 szt. śmietanfix'u
- 1/2 granatu
- aromat waniliowy lub migdałowy
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 3-4 łyżki masy jajecznej dodać do szpinaku i rozdrobnić dodatkowo blenderem.
3. Rozdrobnioną masę szpinakową przełożyć do ubitych jajek, wlać pomału roztopioną margarynę i zmiksować razem na wolnych obrotach.
4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypać do masy i wymieszać łyżką.
5. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego.
6. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec ok 30-40 min. do "suchego patyczka".
7. Po upieczeniu wystudzić ciasto,a następnie odciąć górną część placka (ok 1/3) i pokruszyć do miseczki.
8. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfix'ami na sztywno.
9. Masą śmietanową posmarować placek. Wierzch pokryć pokruszonym ciastem i posypać granatem.
10. Włożyć ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
CIASTECZKA OWSIANO-JABŁKOWE Z CYNAMONEM
- 1 duże jabłko
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
2. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do roztrzepanego jajka, wymieszać.
3. Dodać miód, płatki owsiane oraz cynamon, wymieszać i zostawić pod przykryciem ok 15 min.
4. Piekarnik nagrzać do 180 st. i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką poszczególne porcje, formując ciasteczka.
5. Piec ok. 15 min, do uzyskania złocistego koloru.
SMACZNEGO! :)
3 comments
Piękne etykiety :)
OdpowiedzUsuńAle ciasto! O MAMO! Wygląda pysznie!
Dziękuję :) Ciasto jest pycha, spróbuj koniecznie :)
UsuńŚliczne zawieszki a te słodkie propozucje zjada się dosłownie oczami :-) Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuń